maandag 24 november 2014

Interview 4: verpleegkundige thuiszorg


Als 4e heb ik een verpleegkundige die aan thuiszorg (Lore Lemmens) doet geïnterviewd. Zij weet dus zeer goed waar oudere het meeste last mee hebben en waar zij vaak bij moest helpen. Zo vertelde ze me dat veel oudere het grootste probleem was dat er op de verpakking niet duidelijk staat waarvoor het medicament eigenlijk dient. Bijvoorbeeld op een doosje marcoumar staat niet "werkt in op bloed stolling". 

Ook hebben veel oudere het lastig om het medicament uit een blister te duwen. 

Toen ik ze vertelde over de fles voor een siroop. Dacht ze dat dit wel gebruikt kon worden in de werkelijkheid. Zo vertelde ze mij nog dat er een fles mondwater bestaat met deze werking ongeveer, namelijk CB12.

Onderstaand filmpje toot hoe deze werkt:


woensdag 19 november 2014

Verschillende soorten verdeeldoppen

Hieronder verschillende afbeeldingen van verdeeldoppen die in het dagelijks leven gebruikt worden.

Voor zeep:
12
34
 

Voor cocktails:

5 
6
Hierbij gebruikt men vooral een kogeltje om de vloeistof na een bepaalde tijd te stoppen.
7 8


Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van een pomp voor het doseren van verschillende vloeistoffen:

9



Interview 3: gepensioneerde dame


Als 3e heb ik een gepensioneerde dame (mijn grootmoeder Frieda Engelen) geïnterviewd. Aan heer heb ik gevraagd waar zij veel last bij ondervind bij geneesmiddelen. En het antwoord hierop was dat ze die week nog veel problemen kende bij het openen van een fles geneesmiddel met een kinderslot op.
Hierbij moet je de dop indrukken en vervolgens draaien om deze fles open te krijgen.


Verder vroeg ik nog wat ze vond van het idee van de de zeepbus met verdeel dop. En dit vond ze een zeer goed idee. want dat ze hier inderdaad meer en meer last bij ondervindt.

Interview 2: dietist UZA

Als tweede heb ik een interview gedaan bij een diëtist van UZ Antwerpen (Michael Sels).
Toen ik hem vertelde over onze opdracht was hij meteen heel enthousiast en kon me al meteen een probleem aanhalen wat hij zelf merkte dat oudere het hier lastig mee hebben. Ook had hij hier zelf al eens over nagedacht en had hij hier al een idee voor een oplossing gevonden.
Het probleem zit hem in de verpakking van een hoestsiroop of andere siropen waarbij deze moeten worden toegediend met bijvoorbeeld een soeplepel of verdeel potje voor de juiste dosis.
zoals te zien in onderstaande foto's:




Maar veel oudere mensen hebben hier vaak moeite mee. Aangezien ze niet meer de meest stabiele handen hebben en hierdoor veel moeite hebben bij het ingieten van de siroop. Doordat ze vaak bibberen wordt dit al snel een bijna onmogelijke opdracht.
Hiervoor stelde hij voor om een fles te maken gebaseerd op een fles zeep met een verdeel dop. Welke vaak gebruikt worden voor afwaszeep e dergelijke. Hierbij moet je duwen op een fles en zal een compartimentje zich vullen met de juiste hoeveelheid siroop. Waarna deze kan worden ingenomen.
Hier enkele voorbeelden van de zeepbussen:

(de middelste bus)

Interview 1: Student verpleegkunde

Conclusie interview studente verpleegkunde (Alexa Maes):

Als eerste heb ik een studente verpleegkunde geïnterviewd. Wat volgens mij nog wel interessant was aangezien zij nog niet zo bedrijvig zijn met alle geneesmiddelen, verschillende methode die gebruikt worden voor het helpen van mensen.

Uit dit interview is gebleken dat ze inderdaad nog niet veel ervaring heeft met het verzorgen van mensen, aangezien ze nog maar 1 stage heeft gehad.

Wel kon ze me vertellen dat in de verpleegwereld er vraag is naar een systeem die de naald van een spuit direct afdekt na gebruik. Want dat er veel verplegers zichzelf prikken, indien ze even minder oplettend zijn bij het opbergen van een gebruikte naald. En hierdoor gevaar lopen voor verschillende gevaarlijke ziektes.



Nieuwe opdracht: HCD verpakking geneesmidel


Voor deze opdracht moeten we een HCD verpakking maken van een geneesproduct. De bedoeling is om de verpakking zo aan te passen zodat deze makkelijker gebruikt kunnen worden door oudere of mindervalide mensen.


Na wat zoekwerk heb ik gevonden dat oudere mensen steeds vaker gebruikt worden voor het produceren van nieuwe producten naar hun noden: Link oudere dame help ingenieursbureau

Nog een interessante link over HCD: HCD

De verpakking zal tot stand komen door onze empathie in de leefwereld van oudere. Hiervoor zullen we ten rade gaan bij oudere, maar ook bij verplegers,...

maandag 3 november 2014

Eindresultaat

Hier nog eens een foto in 3 stappen wat de zwarte reiger juist doet en welke beweging ik juist heb nagemaakt.



En vervolgens mijn model.



Als ook het filmpje:



Prototype 19

Onverwacht:

Hoewel de beweging vrij goed werkt ben ik nog niet helemaal tevreden over het effect ze geven in combinatie met het hoofdje.

Nog een kleine aanpassing die ik maakte bij deze nieuwe constructie was om de paaltjes waar de vleugels op ruste en de 2e ring voor de ijzeren staven iets hoger te maken dan deze van het hoofdje. Hierdoor lijkt deze nog dieper in de vleugels te zitten.

In het eerste filmpje bij de keuze van de beweging kan je goed zien dat de vleugel meer open gaat bij het omhoog komen van het hoofdje.

Nu schoot er toevallig een rail onderaan de vogel los. Waardoor ik de beweging zag om deze 2 rails onderaan los te doen en deze volledig meet te laten bewegen als vleugel.


Onverwacht positief:

Door het bewegen van de onderste rails, werd het veel makkelijker om de vleugel mooi over te laten komen. Deze zorgden ervoor dat de ijzerdraad binnenin de vogel mooi bleef zitten. Wat het makkelijker maakte om deze vast te naaien.

Deze beweging geeft ook een veel imposantere indruk dan voorheen.

Onverwacht negatief:

Bij het trekken aan de 3 koordjes samen (2 vleugels en het hoofdje) merken we dat de beweging van het hoofd veel sneller gaat dan die van de vleugels. 

Dit was echter snel opgelost door het vast binden van de koordjes aan de een houten latje met het verschil van lengte hierbij in rekening gebracht.





Prototype 18


Om het voorgaande probleem tegen te gaan ga ik nog een rail gebruiken onder de rail waaraan het stof is bevestigd. Hieraan zal ik de ijzerdraad bevestigen, zodat deze ook bovenaan mee schuift.



Ook heb ik gemerkt dat hoe lager ik de rekker aan de draad bevestigde hoe mooier de beweging werd.


Verwacht positief:

De nieuwe rail is een goede verbetering de vleugel gaat veel beter open nu.


Onverwacht negatief:

Ook de andere stukjes ijzerdaad zullen moeten worden vervangen door de stevigere draad want deze houden geen constante positie aan.

Prototype 17


Uit prototype 16 merkten we dat de rail mee boog bij het trekken onderaan het koordje. Hierdoor zal ik dit aanpassen door een tweede touwtje iets hoger op de ijzer draad te bevestigen.



Onverwacht negatief:

Dit geeft weinig tot geen verbetering

Prototype 16

Uit prototype 15 heb ik besloten om dikkere ijzer draad te gebruiken in de vogel. zo blijft de vorm beter behouden.










Onverwacht negatief:

Bij het naar achteren trekken van de draad schuift enkel de onderkant mee op en buigt de ijzerdraad zodat het hoofd niet meer omhoog kan. Doordat er nu ook een kracht wordt uitgevoerd door de rekker.





Verwacht positief:
De nieuwe ijzerdraad keert steeds terug naar zijn oorspronkelijke vorm bij het lossen van de draad.

Prototype 15


Uit prototype 14 heb ik kunnen afleiden dat de rail nog te dicht bij elkaar stond aan de voorkant van het model. Hieronder hebben we vervolgens een nieuwe positie gezocht voor deze rail.








Verwacht positief:

Het model sluit mooier

Verwacht negatief:

De cirkelvorm van de vleugel is iets te klein geworden door ze verder te laten kruisen.

Onverwacht negatief:

Bij het bevestigen van het koord en de rekker om het model te laten bewegen merk ik dat de ijzerdraad te dun is voor deze krachten en de vorm niet behouden wordt.

Prototype 14


Uit prototype 13 hebben we kunnen zien dat het nodig is om ijzerdraad te gebruiken om het stof meer volume te geven.

Hiervoor heb ik een dunne draad genomen die we thuis nog hadden liggen.









Verwacht positief:

De draad geeft de vogel meer volume.

Onverwacht positief:

De draad plooit een beetje mee bij het open trekken van de vleugel

Onverwacht negatief:

De rail vooraan de vogel kruist nog niet genoeg zodat er nog veel van het hoofd zichtbaar blijft.

Prototype 13


Uit prototype 11 hebben we kunnen afleiden dat het gebruik van 1 grote rail niet zo stevig werkt. Hierdoor heb ik deze verdeeld in 2 kortere rails met elk een halve boog welke de beweging beter moeten weergeven.

Ik heb de 2 rails elkaar ook laten kruisen zodat de vleugels de vogel volledig bedekken.

Ook heb ik ervoor gekozen om in de plaats van papier stof te gebruiken voor de vleugels. Deze zal bevestigd worden aan de rail met behulp van gorgijnringen.






IJzerdraad meer laten kruisen vooraan.



 IJzerdraad iets verder uit elkaar zetten.


 Hier heb ik het stof aan het de vogel bevestigd:






Verwacht negatief:

Het stof hangt door.

Verwacht positief:

De rail zorgt ervoor dat de vleugel vrij goed dicht gaat.

Besluit: in het volgende prototype zal ik gebruik maken van ijzer draad om het volume voller te laten maken.